Verborgen gebrek

Als een koper een bestaand pand koopt, dan koopt deze het pand doorgaans in de toestand waarin het zich op dat moment bevindt. Dit betekent dat alle zichtbare, maar ook onzichtbare gebreken daarbij horen. Om te voorkomen dat je als koper een kat in de zak koopt doe je er verstandig aan, te meer nu er op een koper ook een bepaalde onderzoeksplicht rust, de bouwkundige staat van de woning te laten onderzoeken door een deskundigen. 

Van de andere kant geldt dat de verkoper van een pand ook een mededelingsplicht heeft. Deze mededelingsplicht houdt in dat de verkoper verplicht is om alle gebreken waarvan hij op de hoogte was (of had moeten zijn) dient mede te delen aan de (mogelijke) koper. De mededelingsplicht gaat daarbij doorgaans voor de onderzoeksplicht van de koper. Als uitgangspunt heeft ook te gelden dat je op de juistheid van de mededelingen van de verkoper mag vertrouwen. 

Als een verkoper geen melding heeft gemaakt van een verborgen gebrek, terwijl hij dat wel kende of had behoren te kennen, dan kan de koper van het pand de verkoper hierop aanspreken.  In dat geval heeft de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden. Je kunt dan bijvoorbeeld aanspraak maken op een schadevergoeding of kunt de koopovereenkomst geheel of gedeeltelijk vernietigen (lees: ongedaan maken). Heb je te maken met een verborgen gebrek? Neem dan contact op met jouw advocaten

Indien er sprake is van een ernstig gebrek (dat is een gebrek dat aan het normale gebruik van het gekochte in de wegstaat) dan is de verkoper in beginsel steeds aansprakelijk indien dit aanwezig was voor de overdracht van het pand. 

Bel ons nu