Non-actiefstelling

Wanneer werkgevers het dienstverband met een werknemer wil beëindigen dan wordt er vaak voor gekozen om de werknemer meteen vrij te stellen van werk. Het is echter van belang dat u zich realiseert dat dit enkel kan wanneer de werknemer daarmee bereid is in te stemmen. Anders is er namelijk sprake van een eenzijdige non-actiefstelling. 

In het algemeen wordt in de rechtspraak aangenomen dat het, tenzij u daarvoor een zwaarwegende reden heeft, het u niet toegestaan is de werknemer op non-actief te stellen (ook niet wanneer u het loon gewoon doorbetaalt). Het enkele feit dat u als werkgever het dienstverband met een werknemer wenst te beëindigen vormt doorgaans niet een dergelijke zwaarwegende reden. Dat kan bijvoorbeeld anders zijn indien de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstig feit (bijvoorbeeld verduistering / diefstal van gelden van de werkgever) en u een procedure tot de beëindiging van het dienstverband bent gestart. Ook kan onder bepaalde omstandigheden een onderzoek naar ernstige feiten een tijdelijke non-actiefstelling rechtvaardigen. 

Als een werknemer het niet eens met een non-actiefstelling dan kan hij de kortgedingrechter vragen om wedertewerkstelling. Het is om die reden belangrijk dat u als werkgever van tevoren weet of een non-actiefstelling stand kan houden. Bij uw advocaten adviseren wij u graag en denken met u mee. Ook kan een ten onrechte non-actiefstelling onder omstandigheden ertoe leiden dat de werknemer in een ontbindingsprocedure naast de transitievergoeding aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. 

Bel ons nu