Heeft de horeca recht op huurkorting tijdens de coronacrisis?

07 oktober 2021 | nieuws | door: Luc Delahaye

Horecaondernemers hoeven niet de volledige huur te betalen over de maanden dat ze verplicht dicht moesten vanwege de coronacrisis. Dit advies gaf de  plv. procureur-generaal (PG) op vrijdag 30 september 2021 aan de Hoge Raad. In het afgelopen 1,5 jaar is er veel discussie ontstaan tussen pandeigenaren en horecaondernemers over de vraag wie de maandenlange lasten van de horecasluiting moet dragen. Is het de huurder of de verhuurder?

Omdat de lagere rechters in de afgelopen maanden verschillend oordeelden over deze kwestie, belandde de vraag bij de Hoge Raad. Tot op heden is er nog altijd geen officiële uitspraak van de Hoge Raad gegeven

In het advies van de plv. PG wordt geconcludeerd dat de horecasluiting niet volledig aan de huurder toe te rekenen is.  Er is immers sprake van onvoorziene omstandigheden. De procureur-generaal vindt dat bij de berekening van de huurkorting het omzetverlies gelijk moet worden verdeeld tussen verhuurder en huurder. Hierbij kan dan ook de door het bedrijf ontvangen coronasteun van de overheid worden verrekend. 

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet over deze zaak. Het staat de Hoge Raad vrij om het advies van de plv. PG wel of niet op te volgen. Wij houden u uiteraard op de hoogte!

De volledige uitspraak van de procureur-generaal kunt u vinden via deze link.

Meer weten over de huurkorting tijdens de coronacrisis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten?

Op deze pagina leest u het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van één van onze specialisaties. Uiteraard is iedere casus uniek en geven algemene artikelen vaak geen specifiek antwoord op uw vraag. Wij begrijpen dat maar al te goed. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op en leg uw vraag aan ons voor. 

maak vrijblijvend een afspraak

Luc Delahaye
Advocaat

Leg uw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij u in de gelegenheid om uw prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

07 oktober 2021 | nieuws | door: 1

Heeft de horeca recht op huurkorting tijdens de coronacrisis?

Heeft de horeca recht op huurkorting? Over deze vraag moet het hoogste rechtscollege van Nederland (Hoge Raad) zich de komende tijd buigen. Er is tot op heden nog geen officiële uitspraak gedaan, maar er lijkt een einde te komen aan de huurstrijd. Zo verscheen er op 30 september 2021 een belangrijk advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad.

Lees meer
15 april 2020 | nieuws | door: 1

De aanneemovereenkomst tijdens de coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis komen op alle vlakken in de samenleving tot uitdrukking. Niet alleen zijn winkels, horeca, sportgelegenheden en kantoren gesloten: ook de bouw ligt op veel plaatsen stil. De juridische vraag die dan rijst is: voor wiens rekening en risico komt de vertraging? En welke rechten en verplichtingen hebben de opdrachtgever en aannemer jegens elkaar?

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu